10 razloga zbog čega je pešačenje dobro za vašu dušu

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Postoji dosta istraživanja koja nam govore da je pešačenje dobro za nas. Kao oblik vežbe, ne postoji ništa bolje od žustrog penjanja da biste postakli srčani rad. Fizički, prednosti su brojne. Redovno izlaženje napolju i čak kratko pešačenje može smanjiti mogućnost oboljenja od srčanih bolesti, može smanjiti krvni pritisak i holesterol, i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Pešačenje vas čini jačim. I ne utiče samo na vaše noge. Penjanjem po neravnim površinama i pronalaskom puta oko stena, srušenih drveća, preko potoka i preko korena drveća, angažujete se u potpunosti i razrađujete gornji deo tela za pravi holistički trening. Ali fizičke prednosti su skoro pa sporedne prema tome kako pešačenje može doprineti vašem sveopštem mentalnom zdravlju i blagostanju. Ovo nije članak “kako postati fit i izgubiti kilažu za 30 dana”. Narode, vreme je da se fokusiramo na nešto više od estetike. Zdravlje predstavlja nešto više od kardio vežbi i treninga jačine, i naše novogodišnje rezolucije odražavaju upravo to (više pešačite, manje brinite!). Predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih je pešačenje dobro za vašu dušu (i zašto treba početi sa pešačenjem ove godine).

Pešačenjem ćete razbistriti um i smanjiti stres

Naši životi su užurbaniji nego ikada. Poslovi od 9 do 5, puni kalendari i svakodnevne obaveze dovoljni su da nas drže na neprestanom nivou stresa ispod površine. Odlaskom u šetnju smanjujete krvni pritisak i nivo kortizola i stvarate umirujući efekat kakav samo priroda može da pruži – preko svih prednosti samog vežbanja.

Pešačenje nas čini srećnijim

Izlaskom u prirodu smanjujemo ono što psiholozi nazivaju “ruminacija”, što predstavlja šeme negativnih misli koje nam se vrte u glavi iznova i iznova, kao što je razmišljanje o sramotnim i razočaravajućim momentima ili razmišljanje o svemu što mislimo da nije u redu sa našim životima. Nikada ne potcenjujte “efekat sreće” koji stvara provođenje vremena napolju.

Pešačenje poboljšava kvalitet sna

Hodanje ili penjanje preko neravnog terena koristi 28% više energije nego hodanje preko ravne površine. Takođe se oslobađate od podsticaja novog doba kojima ste izloženi tokom dana i upravo pred spavanje (mobilni telefoni, računari, televizija i slično). Koji su rezultati? Bolji san!

Poboljšajte pamćenje pomoću pešačenja

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno provode vreme u prirodnom okruženju, pešačenjem ili nečim drugim, jesu unapredii memoriju i sećanje. Tako da ako ste loši u sudoku kao ja, uzmite patike i krenite u šetnju.

Pešačenje smanjuje anksioznost i depresiju

Zajedno sa prednostima smanjenja nivoa stresa, dokazano je da pešačenje smanjuje anksioznost, tako što umiruje um i dozvoljava vam da se fokusirate na disanje kao delimično stanje meditacije. Izađite napolje ukoliko želite prirodno da ublažite stres i da poboljšate raspoloženje.

Imate neki problem? Idite da pešačite.

Istraživači veruju da sav dodatni mentalni podsticaj i bombardovanje informacija sa kojima se susrećemo svakodnevno, prezasićuje naš mozak, rezultirajući smanjenjem naših kognitivnih resursa, ograničenjem naše kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema. Izlaskom u prirodu daleko od ovih podsticaja, obnavljamo naše potrošene krugove pažnje, oslobađajući više moždane snage za kreativnost (tako da ostavite aparate kod kuće!).

Pešačenje nas čini darežljivijim

Kad god da pešačimo na stazi po prvi put, ili naiđemo na prirodne dragulje, uvek se vratimo kući sa obnovljenom zahvalnošću prema majci prirodi i njenim blagodatima. Odgovarajući porasti pozitivnih emocija čine da osećamo viši nivo zahvalnosti i povećava našu velikodušnost prema onima oko nas.

Ponovo se povežite i odvojite vreme za sebe

Kada se nađete u velikoj gužvi, odlazak na pešačenje je šansa da razmislite, napunite baterije i ponovo se povežete sa samim sobom, onda kada ste bili previše zauzeti da to primetite. Ponekada nam samo mala pauza i slušanje svog organizma može pomoći da shvatimo da li se osećamo bolešljivo, ili smo pod većim stresom nego uobičajeno.

Pešačenje sa prijateljima

Kada pešačite sami to može biti spiritualno i podmlađujuće iskustvo, ali pešačenje sa prijateljima i deljenje tog iskustva vas može zbližiti i formirati jaču vezu i time stvarate dugoročne uspomene.

Naučite da živite u trenutku

Kada ste se poslednji put zaista fokusirali na to da budete istinski prisutni i da budete u trenutku dešavanja? Prelepa jednostavnost izlaženja u prirodu uklanja tu barijeru između vas i prirodnog okruženja. Sve je izbliza i stvarno. Nema filtera, samo priroda.

Dajte sebi izazov i pokušajte da ove godine odete na pešačenje jednom mesečno. Vaša duša će vam biti zahvalna.

Prevod: Mina Radović (Portal Preporučujemo)

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!