10 razloga zašto je priroda najbolji lek

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Sunčano nebo, visoka senovita stabla drveća, zvuk talasa koji zapljuskuju obalu i energična svitanja iznad oštrih planinskih vrhova – nije vam uopšte potreban još neki razlog da biste izašli napolje i uživali u prirodi.

Ipak priroda nije tu samo zbog magičnih prizora ili avanturističkog tumaranja; provođenje vremena napolju čini čuda za naše fizičko i mentalno zdravlje, što ga čini celovitim načinom za poboljšanje našeg blagostanja.

Ipak ako niste uvereni da bi trebalo da dan provedete uživajući u spoljašnjoj lepoti, evo 10 razloga zašto je priroda najbolji lek.

  1. Što ste bliži prirodi, bićete zdraviji

Nedavne studije pokazale su da što živite bliže prirodi ili zelenim površinama, bićete srećniji.

Lak pristup prirodnom okruženju daje vam više prilike da iskoristite sve prednosti koje priroda može da pruži, mnogo više nego što se to pruža ljudima koji žive u isključivo urbanizovanim zonama, čije mentalno i fizičko zdravlje je mnogo gore nego kod ruralnih sugrađana.

  1. Priroda menja vaš mozak – na bolje

Jednostavna šetnja napolju ne zahteva veliki umni ili fizički rad, što je odlično za vaš um. Tokom šetnje dolazi do elektrohemijskih promena u vašem mozgu, što dovodi do smirenosti i zdravstvenih prednosti.

Sem toga, moždana aktivnost prilikom dodira sa prirodom ista je kao moždana aktivnost tokom relaksiranog, meditativnog stanja. Regularan boravak u prirodi esencijalan je za dobro zdravlje.

  1. Sunčano nebo nam daje vitamin D…

 Vitamin D je krucijalan za ljude, pomaže u prevenciji bolesti i infekcija i poboljšanju zdravlja kostiju. Ipak on nedostaje mnogim ljudima a postoji jednostavan način da se poveća – provođenje vremena napolju na suncu.

Sunčani zraci nam daruju veliku količinu vitamina D pa je vreme u prirodi značajno za poboljšanje našeg zdravlja.

  1. …I dobar noćni san

Provođenje vremena na suncu nam takođe pomaže da zaspimo.

Sunčevi zraci, posebno ujutru, pomažu nam da regulišemo naš interni biološki sat, omogućujući vam da se mnogo lakše odmorite kad se približi vreme za spavanje.

  1. Priroda vam može pomoći da se rešite stresa

Naučnici otkrivaju da boravak u prirodi značajno smanjuje ljudski nivo stresa. Jednostavno uživanje u prelepim prizorima i zvukovima opuštajuće je za telo i um, što pomaže u smanjenju briga i anksioznosti.

Čak i da ne volite prirodu i da ne uživate da boravite napolju – priroda će i dalje uticati na smanjenje stresa, bez obzira na vreme koje provedete napolju ili na tip aktivnosti u kojem se angažujete.

  1. Priroda ima veličanstvene zdravstvene koristi

Priroda direktno poboljšava ljudsko fizičko zdravlje, uključujući pacijente koji se oporavljaju od bolesti, operacije ili nekog drugog oštećenja.

Pacijenti koji su izloženi prirodi brže se oporavljaju, manje koriste lekove za umanjenje bola, i kraće ostaju u bolnici. I čak ne moraju da fizički budu napolju; ovi izvanredni rezultati nastaju i kod pacijenata koji posmatraju prirodu kroz prozor ili imaju sliku prirode u svojoj sobi.

  1. Boravak napolju je dobar za vaše mentalno zdravlje

Priroda takođe pomaže i u borbi protiv mentalnih bolesti kao što su depresija, poremećaj pažnje i drugi psihijatrijski problemi i bolesti. Relaksirajuće i umirujuće odlike prirode značajno doprinose ovim rezultatima a pokazalo se da pacijenti s poremećajem pažnje imaju dužu koncentraciju napolju nego unutra.

  1. Više spoljnjih aktivnosti nas čini vitkim i zdravijim

Boravak napolju često podrazumeva neku vrstu fizičke aktivnosti, bilo da se radi o šetnji kroz park, vožnji bicikla, ili uzbudljiva vožnja čamca. Ovakva aktivnost poboljšava i vitkost i smanjuje izglede za gojaznost.

  1. Priroda poboljšava memoriju

Boravak u prirodi ne doprinosi samo fizičkim aspektima vašeg tela već može i da ojača vaša čula i memoriju. Kada se nalazite u prirodi, izloženi ste brojnim prizorima, mirisima, zvukovima, dodirima i postoje brojne nove stvari koje upijate.

Ova iskustva pomažu da poboljšate sva svoja čula i boravak u prirodi (čak i tokom kraćih vremenskih perioda) takođe se pokazao korisnim za poboljšanje i kratkoročne memorije.

  1. Sreća – prosto i jednostavno

Mora se priznati da boravak u prirodi generalno čini ljude srećnim. Predivni prizori menjaju hemiju našeg mozga na pozitivan način, poboljšavaju raspoloženje, smanjuju stres, pružaju prilike za zabavu i jednostavno su magični.

Sve ovo čini nas srećnijim a time i zdravijim.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!