10 inspirativnih priča o poznatima koji su prešli put od neuspeha do uspeha

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Neuspeh se javlja svakog dana, u školi, na poslu, tokom kućnih poslova i u porodicama. Neizbežan je, iritira i izaziva pesimizam.

Iako je pomisao da dignete ruke i odete previše primamljiva, odvojite izvesno vreme da se podsetite ljudi koji su bili u sličnoj situaciji i preživeli.

Neuspeh je jednostavno prilika da počnete ponovo, ovoga puta inteligentnije. – Henri Ford

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Predstavljamo vam 10 čuvenih priča širom sveta o ljudima koji su prešli put od neuspeha do uspeha koje će vas inspirisati da nastavite i postignete uspeh:

  1. Dž.K. Rouling

Tokom govora na dodeli diploma na Harvardu, autorka „Hari Potera“ Dž.K. Rouling naglasila je važnost i vrednost neuspeha.

Zašto? Jednostavno zbog toga što je i ona jednom bila neuspešna.

Nekoliko godina nakon što je diplomirala na fakultetu, njene najgore noćne more su se ostvarile. Njenim rečima:

„Doživela sam neuspeh epskih razmera. Jedan izuzetno kratkotrajan brak je propao, a ja sam bila nezaposlena, samohrani roditelj, i siromašna koliko se to moglo biti u savremenoj Britaniji, a da nisam bila beskućnik. Strahovi koje su moji roditelji imali u vezi sa mnom i oni koje sam ja imala, ostvarili su se i mereno svim uobičajenim standardima, bila sam najveći neuspeh koji sam poznavala.“

Ključno za njen uspeh bilo je to što je iz ovog neuspeha izašla jača i odlučnija.

poznati

  1. Stiv Džobs

Sada revolucionarni Epl osnovala su dva muškarca u garaži. Godinama kasnije svi ga poznajemo kao kompaniju vrednu 2 milijarde dolara sa preko 4000 zaposlenih.

Ipak, skoro neverovatno, Stiv Džobs je bio otpušten iz kompanije čiji je osnivač.

Otkaz mu je pomogao da shvati da je njegova strast prema poslu prevazilazila razočaranje od neuspeha. Dalji poduhvati kao što su NeXT i Pixar na kraju su vratili Džobsa na poziciju izvršnog direktora Epla. Džobs je rekao 2005. godine:

„Tada to nisam video, ali ispostavilo se da je otkaz u Eplu bila najbolja stvar koja je ikada mogla da mi se desi.“

  1. Bil Gejts

Bil Gejts je prekinuo studije na Harvardu. Bio je suvlasnik biznisa pod imenom Traf-O-Data, koji je bio pravi neuspeh.

Međutim, veština i strast prema kompjuterskom programiranju pretvorili su ovaj neuspeh u pionira poznate softverske kompanije Majkrosoft, i tada 31-godišnjaka u najmlađeg samostvorenog milijardera na svetu.

Prema sopstvenim  rečima:

„Dobro je slaviti uspeh ali je bitnije uzeti u obzir lekcije koje su proistekle iz neuspeha.“

Ovo ne znači da će vas odustajanje od Harvarda pretvoriti u milijardera, ali možda ta svetlucava diploma nije vredna koliko želja i strast za uspehom.

  1. Albert Ajnštajn

Reč „Ajnštajn“ se povezuje sa inteligencijom i sinonim je za genija. Ipak poznata činjenica da pionir opšte teorije relativnosti, Albert Ajnštajn lično, nije mogao da govori tečno do svoje devete godine. Njegova buntovnička priroda dovela ga je do izbacivanja iz škole, i odbijena mu je prijava za Politehničku školu u Cirihu.

Njegove ranije greške nisu ga zaustavile da osvoji Nobelovu nagradu u fizici 1921. godine. Nakon svega, verovao je da:

„Uspeh je neuspeh u toku.“

Do danas, njegova istraživanja uticala su na razne aspekte života uključujući kulturu, religiju, umetnost, i čak noćni  televizijski program.

To što još uvek niste postigli ništa veliko, ne znači da ne možete i sami biti Ajnštajn.

  1. Abraham Linkoln

Sa neuspehom u biznisu 1831. godine, pretrpevši nervni slom 1836. godine, poražen u trci za predsednika 1856. godine, Abraham Linkoln nije bio stranac kada su u pitanju odbijanja i neuspesi. Umesto uzimanja ovih znakova kao motivaciju za predaju, on je odbijao da prestane da daje sve od sebe.

Rečima ovog velikog čoveka:

„Najviše se zanimam ne za to da li ste doživeli neuspeh, već da li ste zadovoljni svojim neuspehom.“

Linkoln je 1861. godine izabran za 16. Predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Količina odbijanja koju doživite nije određujući faktor. Uspeh vam je još uvek na dohvat ruke.

  1. Majkl Džordan

„Promašio sam više od 9000 šuteva u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. 26 puta mi je bilo povereno da šutiram koš za pobedu a promašio sam. Bio sam neuspešan iznova i iznova u svom životu. I zato sam uspeo“.

Ovaj citat od strane penzionisane košarkaške legende Majkla Džordana u Najk reklami govori sam za sebe.

Bila bi laka zabluda misliti da se Džordanove košarkaške veštine zasnivaju na prirodnom talentu. Zapravo, u njegovim mlađim godinama, košarkaški treneri nisu mogli da zanemare činjenicu da Džordan nije ispunjavao minimalnu visinu. Bile su potrebne godine truda, vežbe, i neuspeha da bi nastala zvezda koju mi znamo danas.

Uspeh Majkla Džordana se sveo na njegovu unutrašnju motivaciju, jednu od najnepobedivih tipova motivacije koja pomaže ljudima da uspeju.

  1. Stiven Spilberg

Smatran za jednog od najuticajnijih filmskih stvaralaca svih vremena, Stiven Spilberg je poznato ime. Zbog toga je iznenađujuće shvatiti da je genije koji stoji iza filmova „Ajkula“ i „E.T“. imao loše ocene u srednjoj školi, zbog kojih je 3 puta bio odbijen sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Dok je bio na fakultetu, zapao je za oko direktorima Univerzala, koji su ga zaposlili kao televizijskog direktora 1969. godine. Ovo je značilo da neće da diplomira naredne 33 godine.

Istrajnost i prihvatanje neuspeha su ključ uspeha, nakon svega.

„Iako ja starim, ono čime se bavim nikada ne stari, i mislim da je to ono što me drži gladnim.“

Na stranu loše ocene u srednjoj školi, nema dvoumljenja da je u pitanju genije.

Do danas, Spilberg je režirao 51 film i nagrađivan sa 3 Oskara.

  1. Volt Dizni

Kreator Mikija Mausa Volt Dizni odustao je od škole mlad u propalom pokušaju da se pridruži vojsci. Jedan od njegovih ranijih poduhvata, Laugh-o-Gram Studios, bankrotirao je zbog njegove nesposobnosti da vodi uspešan biznis. Jednom prilikom otpušten je iz Misurijskih novina zbog „nedostatka kreativnosti.“

Ipak danas, genije koji stoji iza Dizni studija odgovoran je za generacije dečijih uspomena i snova. Od Snežane i sedam patuljaka do Zaleđenog kraljevstva, Dizni će nastaviti da zabavlja generacije koje dolaze.

Logika iza ovoga je jednostavna:

„Mi ne gledamo nazad mnogo dugo. Nastavljamo da idemo napred, otvaramo nova vrata, i radimo nove stvari, zato što smo radoznali.. i radoznalost nas vodi novim putevima.“

  1. Vinsent Van Gog

Tokom svog života, Vinsent Van Gog je patio od mentalne bolesti, neuspešnih veza, i izvršio je samoubistvo sa 37 godina.

U životu je prodao samo jednu sliku, što ga je obeležilo kao neuspešnog umetnika. Međutim to nije smanjilo njegov entuzijazam i strast prema umetnosti.

Nikada ne bi pretpostavio da će godinama i godinama nakon njegove smrti postati ključna figura u svetu post-impresionizma, i konačno, jedan od najvećih umetnika koji su ikada živeli.

Nikada ne bi znao da će postati bitna tema na časovima umetnosti i da će njegova slika biti korišćena na televiziji, u knjigama i drugim formatima popularne kulture.

Rečima ovog velikog, ali tragičnog čoveka:

„Ako čuješ glas u sebi koji govori ‘ne možes da slikaš,’ onda u svakom slučaju slikaj, i taj glas će utihnuti.“

  1. Stiven King

Kao paranoično, problematično dete, mučeno noćnim morama i odgojeno u siromaštvu, nije iznenađenje to da je Stiven King postao: „Gospodar horora.“

Zavisnost od droge i alkohola bili su njegovi mehanizmi suočavanja sa nezadovoljstvom koje je osećao u svom životu. Frustracija koju je osećao prema više izdavača koji su ga odbili u kombinaciji sa nedozvoljenim supstancama prouzrokovali su da mentalno kontemplira nasilje nad svojom sopstvenom decom.

Ove intenzivne emocije bile su te koje je fokusirao na njegovo pisanje. I zato je rekao:

„Mi izmišljamo horore da nam pomognu da se izborimo sa onim pravim.“

Pisanje je postalo njegov novi mehanizam suočavanja, i tako je odličan pisac kojeg danas poznajemo stigao do uspeha.

Prevod: Mina Radović (Portal Preporučujemo). Izvor: lifehack.org

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!