Pragmatični programer – knjiga koju svaki programer treba da pročita

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

pragmatični programerPREPORUČUJEMO ZA ČITANJE

Pragmatični programer je knjiga koju svaki programer treba da pročita.

Dave Thomas i Andy Hunt napisali su prvo izdanje ovu uticajne knjige 1999. godine da bi pomogli svojim klijentima da kreiraju bolji softver i otkriju uživanje u kodiranju. Ove lekcije su pomogle generacijama programera da ispitaju suštinu razvoja softvera, nezavisno od bilo kog određenog jezika, radnog okvira ili metodologije, a pragmatična filozofija je obuhvaćena u stotinama knjiga, screencastova i audio knjiga, kao i u hiljadama priča o karijeri i uspehu.

Sada, 20 godina kasnije, ovo novo izdanje ponovo ispituje šta znači biti moderni programer. Teme se kreću u rasponu od lične odgovornosti i razvoja karijere do arhitekturnih tehnika za održavanje koda fleksibilnim i jednostavnim za prilagođavanje i ponovnu upotrebu.

Izdvajamo odlomak knjige u kojem se govori o važnosti vođenja računa o softveru.

U gradovima su neke zgrade lepe i čiste, dok su druge trule. Zašto? Istraživači na polju kriminala i propadanja grada otkrili su fascinantan pokretački mehanizam, koji veoma brzo pretvara čistu, netaknutu, nastanjenu zgradu u razorenu i napuštenu ruinu.(1)

Polomljen prozor.

Jedan razbijen prozor, koji nije popravljen u dugom vremenskom periodu, u stanovnicima izaziva osećaj napuštenosti – da vlastima nije stalo do njihove zgrade. Pa se, zatim, polomi još jedan prozor. Ljudi počinju da bacaju smeće. Pojavljuju se grafiti. Započinje ozbiljno strukturalno oštećenje. U relativno kratkom vremenskom periodu zgrada postaje oštećena toliko da vlasnik ne želi da je popravi i napuštenost postaje stvarnost.

Zašto je to važno? Psiholozi su izvršili istraživanja koja prikazuju da beznađe može biti zarazno. Razmislite o virusu gripa u bliskim četvrtima. Ignorisanje jasno loše situacije povećava ideje da možda ništa ne može da se ispravi, da nikoga nije briga, da je sve osuđeno na propast; sve negativne misli koje mogu da se prošire među članovima tima stvaraju začaranu spiralu.

Nemojte živeti sa polomljenim prozorom

Ne ostavljajte polomljene prozore (loš dizajn, loše odluke ili loš kod) nepopravljene. Popravite ih što pre. Ako nemate dovoljno vremena da ih odgovarajuće popravite, onda ih popravite privremeno. Možda možete da komentarišete prekršeni kod, ili prikažete poruku „Nije implementirano“ ili zamenite lažne podatke. Preduzmite neke akcije da biste sprečili dalju štetu i pokazali da se trudite da bude pronađeno rešenje za trenutnu situaciju.

Videli smo u nekim kompaniijama čiste, funkcionalne sisteme koji se prilično brzo pogoršavaju kada prozori počnu da pucaju. Postoje drugi faktori koji mogu izazvati „truljenje“ softvera; zapostavljanje ubrzava „truljenje“ više od bilo kog drugog faktora.

1) Vidite The police and neighborhood safety (WH82)

2) Vidite Contagious depression: Existance, specifičnost za simptome depresije i uloge traženja uverenja (Joi94)

*Knjigu Pragmatični programer možete naručiti preko sajta izdavačke kuće Kompjuter Biblioteka.

POVEŽITE SE S NAMA

3,879FansLike
224FollowersFollow
9FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
izrada sajta
prvi na guglu
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Uspeh u Srbiji je moguć kada znaš šta želiš – INTERVJU: Janja Jovanović

Njena svrha je da motiviše i inspiriše ljude da budu bolji, srećniji i uspešniji. O tome piše, priča, i edukuje. Sa jedne strane njen blog,...

Content Writing: Ključni saveti za najbolju verziju bloga!

Blogovanje svakog dana... Danas na internetu možete videti kompanije, poznate ili nepoznate ličnosti, koje pišu sadržaje i objavljuju svoje mišljenje o različitim temama. Ako...

LETO ILUZIJA

Muzej Iluzija otvorio je svoja vrata u redizajniranom ambijentu sa obiljem novih eksponata i za sve ljubitelje dobre zabave i avanture pripremio pravu letnju...
error: Content is protected !!