Pragmatični programer – knjiga koju svaki programer treba da pročita

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

pragmatični programerPREPORUČUJEMO ZA ČITANJE

Pragmatični programer je knjiga koju svaki programer treba da pročita.

Dave Thomas i Andy Hunt napisali su prvo izdanje ovu uticajne knjige 1999. godine da bi pomogli svojim klijentima da kreiraju bolji softver i otkriju uživanje u kodiranju. Ove lekcije su pomogle generacijama programera da ispitaju suštinu razvoja softvera, nezavisno od bilo kog određenog jezika, radnog okvira ili metodologije, a pragmatična filozofija je obuhvaćena u stotinama knjiga, screencastova i audio knjiga, kao i u hiljadama priča o karijeri i uspehu.

Sada, 20 godina kasnije, ovo novo izdanje ponovo ispituje šta znači biti moderni programer. Teme se kreću u rasponu od lične odgovornosti i razvoja karijere do arhitekturnih tehnika za održavanje koda fleksibilnim i jednostavnim za prilagođavanje i ponovnu upotrebu.

Izdvajamo odlomak knjige u kojem se govori o važnosti vođenja računa o softveru.

U gradovima su neke zgrade lepe i čiste, dok su druge trule. Zašto? Istraživači na polju kriminala i propadanja grada otkrili su fascinantan pokretački mehanizam, koji veoma brzo pretvara čistu, netaknutu, nastanjenu zgradu u razorenu i napuštenu ruinu.(1)

Polomljen prozor.

Jedan razbijen prozor, koji nije popravljen u dugom vremenskom periodu, u stanovnicima izaziva osećaj napuštenosti – da vlastima nije stalo do njihove zgrade. Pa se, zatim, polomi još jedan prozor. Ljudi počinju da bacaju smeće. Pojavljuju se grafiti. Započinje ozbiljno strukturalno oštećenje. U relativno kratkom vremenskom periodu zgrada postaje oštećena toliko da vlasnik ne želi da je popravi i napuštenost postaje stvarnost.

Zašto je to važno? Psiholozi su izvršili istraživanja koja prikazuju da beznađe može biti zarazno. Razmislite o virusu gripa u bliskim četvrtima. Ignorisanje jasno loše situacije povećava ideje da možda ništa ne može da se ispravi, da nikoga nije briga, da je sve osuđeno na propast; sve negativne misli koje mogu da se prošire među članovima tima stvaraju začaranu spiralu.

Nemojte živeti sa polomljenim prozorom

Ne ostavljajte polomljene prozore (loš dizajn, loše odluke ili loš kod) nepopravljene. Popravite ih što pre. Ako nemate dovoljno vremena da ih odgovarajuće popravite, onda ih popravite privremeno. Možda možete da komentarišete prekršeni kod, ili prikažete poruku „Nije implementirano“ ili zamenite lažne podatke. Preduzmite neke akcije da biste sprečili dalju štetu i pokazali da se trudite da bude pronađeno rešenje za trenutnu situaciju.

Videli smo u nekim kompaniijama čiste, funkcionalne sisteme koji se prilično brzo pogoršavaju kada prozori počnu da pucaju. Postoje drugi faktori koji mogu izazvati „truljenje“ softvera; zapostavljanje ubrzava „truljenje“ više od bilo kog drugog faktora.

1) Vidite The police and neighborhood safety (WH82)

2) Vidite Contagious depression: Existance, specifičnost za simptome depresije i uloge traženja uverenja (Joi94)

*Knjigu Pragmatični programer možete naručiti preko sajta izdavačke kuće Kompjuter Biblioteka.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!