Kada je važno komunicirati sa detetom kao sa odraslom osobom?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Komunikacija je izuzetno važan element u vaspitanju deteta, pomoću kojeg roditelji mogu da podstaknu svoje dete na razmišljanje, određenu aktivnost, ali i da ga motivišu i usade određene navike ponašanja. Razgovor sa detetom ne služi samo za puko prenošenje informacija i određivanje šta je dobro da dete uradi, a šta ne, već se kroz komunikaciju ostvaruju duboka veza roditelja i deteta, koja je ključna za njegov dalji razvoj. 

Pozitivna i svakodnevna komunikacija sa detetom pomaže mu da izgradi samopouzdanje i zdrave navike u razgovorima sa roditeljima, drugim odraslim osobama, ali i sa vršnjacima. Kroz komunikaciju dete stiče i neophodna znanja za lakše snalaženje i socijalizaciju, pa je veoma važno voditi računa o tome kako se pristupa razgovorima sa decom i na koji način im se roditelji obraćaju. 

Deca uče i kroz razgovor i kroz igru!

Naravno, činjenica je i da deca uče kroz igru, pa je veoma važno kroz čitavo detinjstvo obezbediti im adekvatne praktične i korisne stvarčice koje će im umnogome pomoći. Na tržištu se mogu pronaći brojni savršeni pokoloni za bebu, malo veće dete ili školarca koji su odlični za istraživanje i sticanje novih znanja. 

Kada pričati sa detetom kao sa odraslom osobom?

Deca su izrazito inteligentna, a posebno u tom dobu ona veoma brzo i lako uče i pamte. To ne bi smelo da zavara roditelje i da prerano počnu da se prema njima ponašaju kao prema odraslima. Deca moraju proći kroz taj period kada će zapitkivati za svaku sitnicu, a roditelji moraju da imaju strpljenja i da im pažljivo i detaljno objasne sve što ih zanima.

Najbolji primer diskomunikacije roditelja i deteta jeste kada roditelji počnu prerano da pričaju sa mališanima kao sa sebi ravnim. Svakako je da postoji trenutak kada detetu treba pristupiti kao sebi ravnom, ali to ne bi trebalo da bude slučaj u tako ranom periodu, posebno ne pre polaska u školu. 

Svakako ni onaj drugi ekstrem nije preporučljiv, a to se misli na preterano tepanje i korišćenje “bebećeg” govora u komunikaciji sa decom, što mnogi roditelji takođe imaju običaj da rade. Osnovna preporuka većine stručnjaka za roditeljstvo jeste da roditelji pričaju sa detetom tako da ih ono stvarno razume i da može da prati tok komunikacije.

Ozbiljni razgovori sa detetom – kada i kako ih započeti

Napomenuli smo da je u najranijem periodu razvoja deteta potrebna pažljiva, otvorena komunikacija sa detetom, na način prilagođen dečijem uzrastu, bez precenjivanja ili potcenjivanja deteta. Međutim, postoje situacije kada je potrebno sa detetom obaviti i neke ozbiljne razgovore i tada je važno pristupiti tom razgovoru kao sa sebi ravnom osobom. 

To je uglavnom onaj period kada dete polazi u prvi razred, odnosno kada započinje svoj put sticanja zrelosti i kada se po prvi put samo upušta u određene životne avanture. U školi deca stiču teoretska znanja, ali je važno da osnovno vaspitanje ponesu iz kuće i da u školu dođu kao relativno oformljene osobe. U tome će im najbolje pomoći zdrava komunikacija sa roditeljima.

Zašto je baš polazak u školu idealno vreme za razgovor sa detetom kao sa odraslim bićem? Odgovor se krije u činjenici da dete tada i samo postaje svesnije i odgovornije. Pred njim su novi izazovi i dete instinktivno počinje da se osamostaljuje. Zato je važno detetu dati do znanja da razumete proces kroz koji prolazi i da ga poštujete.

Kako izgleda razgovor sa detetom kao sa odraslom osobom?

Kada želite da započnete ozbiljan razgovor sa svojim detetom važno je da mu se obratite imenom i potrudite se da budete u istoj ravni sa njim, dakle ili sedeći položaj ili čučnite ukoliko dete stoji. Deci ćete najbolje skrenuti pažnju kada prva rečenica počinje njihovim imenom i kada ste u istoj visini sa njim, s obzirom na to da se pravilna komunikacija započinje kada se napravi kontakt očima sa sagovornikom.

Ovakvi razgovori su bitni u ključnim periodima života. Istakli smo polazak u školu, kao jedan od sigurnih događaja kroz koji prolazi svako dete u tom periodu. Međutim, važno je detetu na pravi način i ozbiljnim razgovorom objasniti recimo i šta znači i zbog čega dolazi do gubitka bliske osobe. 

Naravno, tu su i brojne lepe stvari koje zahtevaju ozbiljan pristup. Uspeh deteta na nekom školskom ili sportskom takmičenju, takođe podrazumeva razgovor sa detetom gde ćete mu kroz komunikaciju na istim nivou dati do znanja koliko poštujete njega i njegov uspeh, ali mu ujedno i objasniti da uvek mora da ostane racionalno i sa obe noge na zemlji. 

Zašto je važno razgovarati sa detetom kao sa odraslom osobom?

Kada pričate sa detetom veoma je važno da vas ono razume i da bude svesno da i vi razumete njega. Ukoliko svaki razgovor sa detetom počinjete ili završavate naredbama, pretnjama ili bilo kakvim drugim nerazumevanjem, možete stvoriti negativan efekat i kasniji otpor kod deteta, koji posebno može eskalirati u adolescenciji. 

Takođe, izuzetno je važno da u razgovorima sa decom prilagodite svoj rečnik. Nemojte koristiti fraze i izraze koje dete neće razumeti, kao ni one izraze koje ne želite da vaše dete ima u svom vokabularu (psovke i druge pogrdne izraze). 

Važno je da koristite reči za koje želite da i vaše dete stekne naviku da ih koristi –  izvoli, hvala, molim, izvini, dobar dan, do viđenja… Deca najviše uče kroz posmatranje i oponašanje pa je važno da im date dobar primer. 

Značaj komunikacije je izuzetno velik i zbog toga je veoma važno da svaki roditelj ozbiljno razmisli o tome kako priča sa svojim detetom i kakav efekat takvi razgovori mogu da imaju. Najvažniji je odnos uzajamnog poštovanja deteta i roditelja i njihovih ličnosti, jer to na kraju može dovesti do lepo vaspitanog i kulturnog deteta. 

POVEŽITE SE S NAMA

3,879FansLike
224FollowersFollow
9FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
izrada sajta
prvi na guglu
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Uspeh u Srbiji je moguć kada znaš šta želiš – INTERVJU: Janja Jovanović

Njena svrha je da motiviše i inspiriše ljude da budu bolji, srećniji i uspešniji. O tome piše, priča, i edukuje. Sa jedne strane njen blog,...

Content Writing: Ključni saveti za najbolju verziju bloga!

Blogovanje svakog dana... Danas na internetu možete videti kompanije, poznate ili nepoznate ličnosti, koje pišu sadržaje i objavljuju svoje mišljenje o različitim temama. Ako...

LETO ILUZIJA

Muzej Iluzija otvorio je svoja vrata u redizajniranom ambijentu sa obiljem novih eksponata i za sve ljubitelje dobre zabave i avanture pripremio pravu letnju...
error: Content is protected !!