Daning-Krugerov efekat – Kada osoba misli da zna više, nego što stvarno zna

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Sigurno ste imali priliku da upoznate osobu koja ističe da je stručnjak u okviru određene oblasti, slušali ste njen hvalospev o tome da je dovoljno iskusna u poslu, ali kada dođe trenutak da primeni svoje znanje i veštine, ne pokazuje pozitivne rezultate. Možda ste pomislili da se svako od nas bar pomalo hvali radi skrivanja nesigurnosti i isticanja samopouzdanja. Ovakav odgovor je jedan od mogućih objašnjenja, ali to onda znači da osoba svesno prikriva svoje nedostatke.

S druge strane, šta je sa onim osobama koje tvrde da su prepametne, iako to zapravo nisu? Takve osobe karakteriše Daning-Krugerov efekat.

Šta znači Daning-Krugerov efekat?

Daning-Krugerov efekat je psihološki fenomen i karakteriše osobe koje imaju manjak znanja, a tvrde suprotno, odnosno imaju kreiranu nerealnu sliku o sebi. Ovakve osobe suočavaju se s dvostrukim problemom: pored toga što nisu vešte u obavljanju posla, njima nedostaje i sposobnost da prepoznaju svoju nesposobnost, što dovodi do formiranja nerealno pozitivne slike o sebi.

Posmatrajući ovaj fenomen, psiholozi su došli do zaključka, da Daning-Krugerov efekat nije karakterističan samo za osobe s manjkom znanja i veština, već i za osobe koje su izuzetno sposobne u obavljanju svog posla. U slučaju kada osoba ima manjak veština, to znači da je ovaj psihološki efekat posledica mispercepcije njih samih, dok u drugom slučaju, kada osoba savršeno obavlja svoj posao, ovaj efekat je posledica mispercepcije u odnosu na druge, pa i uverenja da su ti drugi veštiji i pametniji.

ko to tamo pakuje

Istraživanje o Daning-Krugerovom efektu

Određena sprovedena istraživanja vezana za Daning-Krugerov efekat, imala su za cilj da provere prisustvo ovog fenomena među ljudima različitih starosnih grupa i oblasti interesovanja. Tako su, na primer, psiholozi u SAD-u otkrili da je ovaj fenomen veoma zastupljen kod studenata avijatičara, među kojima su mnogi imali malo poena iz gramatike, dok su takođe i precenjivali svoje znanje. Međutim, studenti koji su imali dosta poena na testu, potcenjivali su sebe. Precenjivanje znanja i veština u oblasti gramatike utvrđeno je i kod studenata psihologije na jednom od ekvadorskih univerziteta.

Prisustvo ovog fenomena kod osoba koje apliciraju za posao može izazavati frustracije kod poslodavaca i kolega. Naime, osoba koja tvrdi da je kompetentna za obavljanje svih zadataka koje posao nalaže, a tokom prakse se ispostavi da nije vešta ni u jednom od pomenutih, ta osoba može rizikovati da ostane bez posla.

Međutim, ovaj efekat može izazavati velike posledice. Zamislite, na primer, hirurga ili pilota od čijih veština zavisi život ljudi, da se hvale svojom stručnošću i znanjem tvrdeći da su sposobniji u odnosu na druge, da bi se utvrdilo da ta uverenja nisu istinita.

Možda ćete nakon čitanja ovog članka postati sumnjičavi, ali nemojte naglo donositi zaključke. Daning-Krugerov efekat obuhvata veći deo populacije u nekom periodu života. Neko će pomisliti da je veštiji hirurg ili pilot od drugih. Ponekad se ispostavi da smo u pravu, a ponekad je u pitanju Daning-Krugerov efekat.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!