10 saveta za jačanje imuniteta

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Imunitet je naš zaštitnik od oboljevanja, i njegovim jačanjem povećavamo verovatnoću da ostanemo zdravi u periodima raznih virusa i gripa.

Ovih nedelja posebno se ističe važnost jačanja imuniteta i zbog toga smo pripremili listu preporuka za podizanje imuniteta. Svaka metoda je veoma efikasna i dovoljno je da se pridržavate bar polovine od deset saveta koje smo pripremili za vas.

1. Koristite prirodne sastojke za jačanje imuniteta

Beli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je jesti ga češće, barem jednom nedeljno. Zatim, preporučujemo đumbir, biljku Aloa Vera i začin kurkumu. Eterična ulja takođe spadaju u ovu kategoriju i mogu doprineti jačanju imuniteta.

2. Sok od limuna

Limun jeste bogat vitaminom C ali ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrednost) podstiče razvoj zdravih bakterija u telu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

3. Pijte puno vode

Našem organizmu potrebno je puno tečnosti a voda je najbitnija. Treba piti minimum litar ipo vode dnevno, ponekad i više da ne bismo dehidrirali. Dehidracija može da dovede i do glavoljolje.

4. Dovoljno se naspavajte

Svako od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definisati koliko sati sna je idealno. Nekim osobama je dovoljno šest sati sna, nekima i do deset, ali to sve zavisi od starosnog doba, kao i godišnjeg doba, o tome koliko je izražena fizička aktivnost i tako dalje. Dobar san je povezan sa lučenjem hormona, poboljšanjem koncentracije i raspoloženja.

5. Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju ćelija. Više od 50% svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, tkiva i kostiju. Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. I dok neesencijalne amino kiseline telo proizvodi samostalno, esencijalne se unose hranom. Možemo koristiti proteine biljnog i/ili životinjskog porekla.

6. Kozumirajte puno voća i povrća

Voće i povrće su važan izvor vitamina, antioksidansa, minerala, vlakana i enzima. Svako voće i povrće ima drugačiji hemijski sastav, i bitno je konzumirati voće i povrće svih boja, od bele i žute do tamno crvene i crne.

7. Smanjite konzumiranje slatkiša

Ova stavka mnogima može teško da padne, ali smanjenjem konzumacije veštačkih šećera vaše telo će doživeti pozitivne promene i postaćete energičniji. Šećer veoma brzo ulazi u krvotok, naglo podiže razinu šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet.

8. Sportske aktivnosti i svež vazduh

Svež vazduh i sportske aktivnosti, pored važnosti za imunitet, odlično utiču i na raspoloženje. Odvojite baš pola sata dnevno za šetnju ili neku rekreaciju.

9. Pijte manje kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, na primer ona je antioksidans baš kao i čokolada, ali kafa izvlači vodu i minerale iz našeg tela. Uz kafu pijte obavezno i vodu i tako nadoknadite tekućinu.

10. Smanjite stres

Iako je ova stavka na kraju liste, smatra se jednom od ključnih. Naše raspoloženje i zdravstveno stanje su povezani. Potrudite se da se rešite stresa na bilo koji način koji vama odgovara. Umirite se i odaberite aktivnosti koje odgovaraju vašem senzibilitetu poput joge, trčanja, planinarenja, vreme sa najbližima ili kreativnim hobijima.

Uzdravlje! ♥

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!