10 saveta za jačanje imuniteta

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Imunitet je naš zaštitnik od oboljevanja, i njegovim jačanjem povećavamo verovatnoću da ostanemo zdravi u periodima raznih virusa i gripa.

Ovih nedelja posebno se ističe važnost jačanja imuniteta i zbog toga smo pripremili listu preporuka za podizanje imuniteta. Svaka metoda je veoma efikasna i dovoljno je da se pridržavate bar polovine od deset saveta koje smo pripremili za vas.

1. Koristite prirodne sastojke za jačanje imuniteta

Beli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je jesti ga češće, barem jednom nedeljno. Zatim, preporučujemo đumbir, biljku Aloa Vera i začin kurkumu. Eterična ulja takođe spadaju u ovu kategoriju i mogu doprineti jačanju imuniteta.

2. Sok od limuna

Limun jeste bogat vitaminom C ali ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrednost) podstiče razvoj zdravih bakterija u telu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

3. Pijte puno vode

Našem organizmu potrebno je puno tečnosti a voda je najbitnija. Treba piti minimum litar ipo vode dnevno, ponekad i više da ne bismo dehidrirali. Dehidracija može da dovede i do glavoljolje.

4. Dovoljno se naspavajte

Svako od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definisati koliko sati sna je idealno. Nekim osobama je dovoljno šest sati sna, nekima i do deset, ali to sve zavisi od starosnog doba, kao i godišnjeg doba, o tome koliko je izražena fizička aktivnost i tako dalje. Dobar san je povezan sa lučenjem hormona, poboljšanjem koncentracije i raspoloženja.

5. Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju ćelija. Više od 50% svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, tkiva i kostiju. Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. I dok neesencijalne amino kiseline telo proizvodi samostalno, esencijalne se unose hranom. Možemo koristiti proteine biljnog i/ili životinjskog porekla.

6. Kozumirajte puno voća i povrća

Voće i povrće su važan izvor vitamina, antioksidansa, minerala, vlakana i enzima. Svako voće i povrće ima drugačiji hemijski sastav, i bitno je konzumirati voće i povrće svih boja, od bele i žute do tamno crvene i crne.

7. Smanjite konzumiranje slatkiša

Ova stavka mnogima može teško da padne, ali smanjenjem konzumacije veštačkih šećera vaše telo će doživeti pozitivne promene i postaćete energičniji. Šećer veoma brzo ulazi u krvotok, naglo podiže razinu šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet.

8. Sportske aktivnosti i svež vazduh

Svež vazduh i sportske aktivnosti, pored važnosti za imunitet, odlično utiču i na raspoloženje. Odvojite baš pola sata dnevno za šetnju ili neku rekreaciju.

9. Pijte manje kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, na primer ona je antioksidans baš kao i čokolada, ali kafa izvlači vodu i minerale iz našeg tela. Uz kafu pijte obavezno i vodu i tako nadoknadite tekućinu.

10. Smanjite stres

Iako je ova stavka na kraju liste, smatra se jednom od ključnih. Naše raspoloženje i zdravstveno stanje su povezani. Potrudite se da se rešite stresa na bilo koji način koji vama odgovara. Umirite se i odaberite aktivnosti koje odgovaraju vašem senzibilitetu poput joge, trčanja, planinarenja, vreme sa najbližima ili kreativnim hobijima.

Uzdravlje! ♥

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!